Chili, Bolivia, Paraguay en morgen naar Iguazu - Reisverslag uit Asunción, Paraguay van Niels en Mariska Oremus - WaarBenJij.nu Chili, Bolivia, Paraguay en morgen naar Iguazu - Reisverslag uit Asunción, Paraguay van Niels en Mariska Oremus - WaarBenJij.nu

Chili, Bolivia, Paraguay en morgen naar Iguazu

Door: Niels en Mariska

Blijf op de hoogte en volg Niels en Mariska

22 Mei 2009 | Paraguay, Asunción

Vanuit Paraguay de hartelijke groeten en een dikke kus,

Vanuit Lima zijn we meteen naar Chile gereist (alleen al voor de wijn), 22 uur in de bus van Lima naar Tacna, de grens over naar Chile en slapen in Arica. Het was niet een hele goede bus dus we moesten echt even bijslapen (Mariska vooral).

We hebben nu echt het gevoel dat we aan het reizen zijn. Zuid America is veel avontuurlijker en gevarieerder dan we gedacht hadden. Vauit Arica zijn we met de nachtbus naar San Pedro de Atecama genomen. Een heel stoffig westernachtig dorpje. Overdag lekker warm en ´s nachts stervens koud. We hebben met volle maan een tour door de Maan en Doods valley gedaan. Met heel veel laagjes kleding de zondondergang en de maansopgang bekeken. Fantastiche kleuren. Onze gids kon geen engels en toen moesten wij het een beetje vertalen, dat was wel een beetje moeilijk want het ging allemaal over aardlagen.

Maar het was pas echt koud in Bolivia. Eigenlijk mocht Niels er niet meer in. Maar hij ging toch alle boekingskantoortjes af om ze voor een oplossing te vragen voor het niet hebben van een uitstempel. De man in het boekingskantoortje had een Boliviaanse vriend die toevallig ook bij de Boliviaanse douane werkte. Even bellen met hem en 5 minuten later was het geregeld hoor. We hebben zelf met hem gesproken en hij zou Niels zijn probleem oplossen. De volgende dag zou hij werken. Dus wij geboekt en de volgende dag bij de grens met Bolivia was hij er dus gewoon mooi niet! Niels bang, maar na het betalen van omgerekend 10 euro kon hij toch gewoon door en heb ik de eerste nacht op bijna 5000 meter hoogte ervaren wat koud is. Echt, koud is niet koud totdat je daar geslapen hebt. We hebben samen in 1 bed geslapen, lepeltje lepeltje met 6 lagen dekens eroverheen. en al onze kleren aan.

Maar deze trip hadden we niet willen missen. Heel indrukwekkend, grote woestijnen met heel veel kleuren zand en op het laatst een zout woestijn. We hebben totaal 3 dagen door de wildernis gereden in een jeep. En we zijn flamingos, lamas, vossen, vegunas etc tegengekomen. De overige nachten waren wel bar en basic, maar niet meer zo koud als de eerste nacht.

We zijn de bekende Dahli steen tegengekomen, cactuseilanden, treinbegraafplaatsen en de Salar de Uyuni (groot, plat en heel veel zout). We zijn om 5 uur in de morgen opgestaan om de zonsopgang in de zoutwoestijn te bekijken. Koud maar mooi. We hebben te gekke footoos gemaakt daar. Zie album.

Na afloop van deze tour zijn we gelijk de nachtbus naar La Paz ingestapt. De hoogste hoofdstad van de wereld is dat. En daar hebben we 6 nachtjes in een heel luxe hotel geslapen voor maar 20 eurootjes per nacht hihi...

La Paz is bovenverwachting omdat we dachten dat het heel gevaarlijk was daar. We hebben goed op onze spullen gelet, maar we voelden ons niet onveilig.

In Bolivia lopen bijna alle vrouwen in traditionele kleding rond. Dikke rokken met een soort bolhoud die net niet past op hun hoofd. Ze verkopen alles op straat, wat je maar wilt, je vind het op straat. We kunnen nog veel meer vertellen maar dan wordt dit verhaal te lang.

In La Paz hebben we de most dangerous road of the world gefietst. 64 km fietsen met een vertikale drop van 3650 meter. Met klifs van soms wel 600 meter diep over een weg van minder dan 4 meter breed. We hebben het met de beste touroprater gedaan omdat we wel iets meer voor ons leven wilden uitgeven. We begonnen in de sneeuw en we eindigden in de jungle bij de papagaayen en de aapjes. Ik heb er zelfs mee gespeeld.

Toen gingen we ons afvragen hoe we bij de Iguazu watervallen moesten komen omdat we niet 48 uur in de bus over zandwegen wilden rijden. Toe had Niels een militaire vlucht gevonden naar de grans met Argentinie. Dat bleek 3 keer opstijgen en landen te zijn in een propellor vliegtuigje met maar plek voor 16 personen, maar toen waren we er mooi wel.

De grans overwippen naar Argentinie en toen weer de nachtbus in naar Asuncion in Paraguay. Daar zijn we nu dus.

Morgen gaan we naar de Braziliaanse kand van de Iguazu watervallen.

Jullie gaan het weer horen tzt.

Groeten van Niels en Mariska...

• 23 Mei 2009 - 13:45

Tjalling En Nadja:

Super vet om te lezen. Funny foto's ook. Erg benieuwd ook naar de iGuazu watervallen, schijnt heeeel mooi te zijn..

• 24 Mei 2009 - 05:00

Mike & Linda:

Hoi Maris & Niels, echt leuk verslag. Echt bijzondere deel van jullie reis, een super avontuur met meer dan genoeg spannende momenten. Veheugen ons echt op de volgende fotos en bericht. Mike & Linda

• 26 Mei 2009 - 15:27

Iris:

Coole foto's!!! Annick is haar eerste tand kwijt! En ze heeft nu oorbelletjes! Ze wordt groot...En Niels nog van harte met je 33 jaartjes jong zijn. Kus...

• 27 Mei 2009 - 06:43

Wim En Ria:

Hoi luitjes, wat een verhalen weer, we hangen (zoals altijd) aan jullie lip. Geniet met volle teugen dan genieten wij mee. Prachtige foto's, ook leuk met die treinen 'begraafplaats' we zijn benieuwd naar de rest van de foto's. Veel plezier en tot horens...
    Veel liefs

• 29 Mei 2009 - 16:41

Louis Oremus:

hele mooie foto's gemaakt.

Nog een paar maanden en dan zijn jullie terug. Daar verheugen wij ons op.

Liefs pa en ma

• 02 Juni 2009 - 06:58

Ria Aan Het Rot:

Wat een geweldige reis maken jullie om niet gewoon jaloers maar stinkend jaloers op te worden. Maaaaar wacht maar Anneke en ik gaan dat beleven in de nieuwe wereld. Nog veel plezier en bedankt voor al jullie mooie foto's. Liefs Ria

• 02 Juni 2009 - 07:39

Hans:

Prachtige verhalen. Mooie en leuke foto's.
    Nou weet ik zeker dat ik naar Zuid Amerika wil.
    Maris, ben je 19 sept alweer terug voor het Amigo's volleybaltoernooi?
    Groeten,
    Hans.

• 03 Juni 2009 - 11:34

Damiaan,Renate&Josue:

Hey lieverds wat een prachtige foto's weer! heel veel plezier nog en we denken aan jullie!

heel veel liefs van ons

• 10 Juni 2009 - 11:55

Els En Jan Ruijgrok:

Mariska na dit verslag heb je geen heimwee meer naar Nederland he!Want ons kleine kikkerlandje valt in het niets bij alles wat jullie ons laten zien. Alleen mensen waar jullie van houden kunnen dit nog doorbreken. En wij weten zeker dat dat gaat winnen. Groetjes Jan en Els Ruijgrok